BIOGRAFIE

NIENKE is het nieuwe solo-project van Haarlemse zangeres en songwriter Nienke Cusell. Met NIENKE laat ze op een onverbloemde manier van zich horen, door te schrijven over een persoonlijke strijd met mentale gezondheid en het vinden van schoonheid in de donkerdere kant van het leven. 

Het contrast van persoonlijke teksten, dromerige melodieën, 80's synths en stuwende beats, laat zich het best omschrijven als 'melancholische danspop'.


De Haarlemse Nienke is al een tijdje actief in de muziekwereld, zowel achter de schermen als ervoor. Na haar studie aan het conservatorium van Amsterdam richtte ze zich volledig op haar toenmalige band 'Yellow Grass', waarmee ze een Ep en een album uitbracht en veel mooie dingen mocht meemaken, zoals een tour in Duitsland en een optreden bij DWDD. Toen de band in 2017 uit elkaar ging heeft Nienke een tijd lang geen nieuwe muziek uitgebracht. Op het podium is ze altijd blijven staan; als lead vocalist bij sessiebands en als backing vocalist bij producties en artiesten. Daarnaast vond je haar steeds vaker in de studio, waar ze niet alleen schrijft en inzingt maar sinds 2019 ook werkzaam is als voice-over.

Het creëren van muziek en het vertellen van een verhaal door middel van songs bleef een plekje in haar hart houden. Toen de eerste covid-lockdown begon voelde ze, zoals vele muzikanten, de rust en tijd om echt weer helemaal terug te gaan naar het schrijven van muziek. Songs maken zonder missie, deadlines of verwachtingen. Gewoon omdat je het wilt, omdat je het nodig hebt en omdat het je belangrijkste uitlaatklep is. Omdat ze zelf veel te maken heeft en heeft gehad met mentale problematiek, besloot ze om hierover te gaan schrijven. In eerste instantie niet met het idee om het uit te brengen, maar gewoon om haar verhaal in muziek te stoppen en het zelf een plek te leren geven. Dit deed ze in samenwerking met producer Remon Hubert. Na het maken van een aantal songs kwamen ze al snel tot de conclusie dat deze songs bijzonder voor hun waren, en dat wellicht ook voor andere konden zijn. En zo ontstond 'NIENKE'.